Péntek, 10.18.2019, 1:39 AM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Az én honlapom

Kutyákról

Kutyákról szóló cikkem:kutyaszóval

Kutya szemmel a világ:

Az én térképemen a szagnyomok (felhők,-hullámok) jelentik a biztos tájékozódási pontokat.Szaglásom kifinomult,éles a hallásom,a látásom.

Sokat alszom,de nem egyfolytában.A nap bármely órájában tettre kész vagyok.Életritmusomat a "belső óra" irányítja,mely igazodik a körülöttem élők napirendjéhez.

Remek idő érzékem pontosan jelzi,mikor következik a séta,vagy pl.-mikor érkezik haza a gazdi,és mint kiváló megfigyelő,kitapasztalom a szokásaidat.

Fontos számomra a saját bírtok,melynek határait rendszeresen jelölöm.

Az illatos üzeneten kívül egymással a test-és faroktartás,illetve az arcjáték és mintegy húszféle hang segítségével társalgunk.


"Ha megbízható,barátságos,okos társat szeretnél,jó helyen jársz!!

Persze kölyökként egy csomó mindent nem tudok még,de alig várom,hogy taníts!

Remélem,nem idegen tőled a testmozgás,és egyetlen percet sem kell nélküled töltenem."

HÍRES KUTYÁK:

Lajka/űrkutya

Kántor/bőnözés

Lassie/regény

Mancs/mentőkutya

Hachico/történelmikutya

Rex/mentőkutya

Wuff:

A kutya ujjon járó ragadozó állat, a farkas háziasított alfaja. Ezenkívül tágabb értelemben kutyának neveznek a kutyafélék családján belül a valódi kutyaformák nemzetségéhez tartozó több más fajt is: ezek a kisfülű kutya, az ázsiai vadkutya, a nyestkutya, az afrikai vadkutya vagy hiénakutya és az őserdei kutya. A háziasított kutyát ettől a házi kutya elnevezéssel különböztetik meg.


A kutya a farkas háziasításával jött létre. A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10–100 000 évvel ezelőttre teszik. A kutya másik lehetséges ősének korábban az aranysakált tartották. Mindenesetre mindhárom kutyaféle képes szaporodni egymással.

A kutyák, mint az első háziasított állatok gyakori totem és kabalaállatok. Általában a hűség és az éberség megtestesítői. A kínai mitológiában engedelmesség és odaadás jelképei is. Egyes kultúrák tűzoltó képességet tulajdonít nekik. A szuka a mindig párzásra kész hetéra jelképe. A különböző kultúrában megszámlálhatatlan jelkép lehet a kutya.

A kutyák ősidők óta az emberrel élnek, rengeteg régi ábrázolás maradt fenn, amelyek kutyát, vagy feltételezhetően kutyát ábrázolnak. A házi kedvencként tartott kutyák az 1950-es, 1960-as évekig a család lakóhelyétől elkülönülten kutyaházban, az udvaron éltek. Házőrzőként, házi kedvencként, illetve sétapartnerként egyaránt szolgálták a családjukat.

A kutya genetikai állományát tekintve nagyon közel áll a farkashoz, azonban a szigorú szelekciós tenyésztésnek köszönhetően olyan mértékben képes beilleszkedni az emberi családba (például felismeri a gazda kommunikációs szándékát, képes követni a tekintetét, megtalálja az ujjal mutatott tárgyat akkor is, ha nincs egyszerre a látóterében a kéz és a mutatott tárgy), hogy sokan családtagnak tekintik, és nem házi kedvencnek.


A városi élet elterjedésével a kutyák beköltöztek a lakásokba, így a kutyák és gazdáik élete egyre szorosabban összefonódott. A városi környezetben a kutyákat az ösztöneik már nem tudják korrekt módon eligazítani, ezért váltak fontossá a kutyaiskolák, ahol a házi kedvencek megtanulhatják a városi élet alapszabályait.

Szeretjük a kutyákat, hiszen hűségesek hozzánk, és valljuk be, nem lehet őket nem szeretni. A divat azonban a kutyára vágyó embereket is eléri, és nem csak a ruházkodásban.

Testmozgás a kedvencünkkel:
Ne lapuljunk a lakásban, menjünk ki a szabadba a kutyával együtt! Ha pedig komolyabb izgalmakra vágyunk egy egyszerű „hozdd vissza a botot” játéknál, számos nagyszerű, kedvencünkkel végezhető sport közül választhatunk. Miután kellőképpen belejöttünk egyikbe vagy másikba, akár versenyszerűen is űzhetjük azt valamelyik kutyás sportegyesületnél.

Bármilyen sportág elsajátításába is vágjuk a fejszénket, nagy adag kitartásra és lelkesedésre lesz szükségünk. Készüljünk fel a kezdeti sikertelenségekre is. Egyáltalán nem biztos, hogy kutyusunk azonnal úgy és arra fog futni, ugrani, bukfencezni, ahogyan azt mi elképzeltük, de ne hagyjuk, hogy a kezdeti nehézségek elvegyék a kedvünket. A legtöbb kutya hihetetlenül élvezi a gazdájával közösen eltöltött időt, ha pedig eközben játékról is van szó, biztosak lehetünk abban, hogy nem kedvencünk fog hamarabb kifáradni. Fontos, hogy folyamatosan bíztassuk, lelkesítsük a négylábút, ne vegyük el a kedvét esetleges csalódottságunk kifejezésével. Lássuk hát a választékot a teljesség igénye nélkül!

A 10 legnépszerűbb kutyafajta:

Az, hogy milyen kutyafajtát választunk, attól is függ sokszor, hogy mi éppen a trendi. Ennek azonban az a hátulütője, hogy ha felismerik a kutyatenyésztők, hogy például a csivava „menő”, iparszerűen szaporítják őket, aminek a vége az lesz, hogy évekkel később az utcákon és a sintértelepeken ezekből a fajtákból lesz a legtöbb gazdikereső, hiszen a meggondolatlan kutyatulajdonosok sokszor egy újabb és divatosabb fajtára vágynak. 

Paris Hilton csivavája például trend-teremtő hatással bírt, és sok fiatal tini lány rejtette táskájába a kedvencét, de évekkel ezelőtt a Men in Black beszélő mopszija is megdobta a tenyésztett mopszok számát.


Aki kutyavásárlásra adja a fejét ahelyett, hogy menhelyről fogadna be állatot, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a legigénytelenebb fajtáknak is óriási szeretetre és nagyon sok törődésre van szükségük. 

Egy tisztelet- és szeretetteljes kapcsolat kialakításához nem elég, ha csak a kutya alkalmazkodik az emberhez, nekünk, gazdiknak is tennünk kell azért, hogy kutyusunk jól érezze magát. Az egészségügyi sétán kívül ki kell vinni a játszótérre, hagyni szaladgálni, de közben foglalkozni és játszani kell vele, sőt, érdemes következetesen tanítani is.


De legyen szó bármelyik fajtáról, elsősorban szeretni kell őket. Íme a lista, amely kutyák manapság a legnépszerűbbek.


10. Shih Tzu:A "játék-kutya” kinézete eléggé arrogáns, legalábbis ezt tartja a Nemzetközi Kutyaszövetség. A Shih Tzu-t valósággal imádták a kínai császárok. A fajta a Lhasa Apso vagy a tibeti hegyikutya és a pincsi kereszteződékéből alakulhatott ki. a Shih Tzu a Ming dinasztia kedvenc kutyája volt.


9. Uszkár:Az uszkár nem egy pufók játékszer, mint ahogy azt sokan hinnénk, hanem egy igencsak sportos állat, amely kiválóan tanítható. Németországban jelent meg, mint vizikutya, bundáját pedig a vadászok szabták ilyenre, hogy könnyebben mozoghasson a vízben. Négy méretű van belőle: óriás, közép, mini és Toy.


8.Buldog:Ki ne lelkesedne egy Buldogért, ellenállhatatlanok, olyannyira, hogy már a nagy Hollywoodi filmekben is gyakran feltűnnek. Eredetileg a Buldogokat bikák vadászására tartották, a brit szigeteken. Az akkori buldogok rossz természetűek voltak és alig ismerték a fájdalmat. Miután a bikavadászatot betiltották, a kutyák gazdáik úgy gondolták "megszelídítik” őket, így jött létre a ma ismert fajta.


7. Boxer:A Boxer egy elegáns kutyafajta, sokak szerint első lábaival képes a bokszolásra, innen is ered a neve. A XIX-ik században Németországban kutyaviadaloknál használták őket. Napjainkban békés természete miatt ismert, gyerekes családoknál gyakran házi kedvenc.

6. Tacskó:... vagy kolbászkutya, Németországból származik, ahol azért tartották mert vakmerő és kellően hosszú, hogy minden borzlyukba be tudja ásni magát és harcolni tudjon az állattal. Méret alapján két tacskófajtát ismerünk, a normál méretűt, melynek súlya 7 és 14,5 kg között mozog, és a törpe tacskót, amelynek súlya alig 5 kg.

5. Beagle:A fajta legismertebb példánya Snoopy! A rajzfilmből ismert karakter egyáltalán nem jellemző a fajtára. A Beagle egy vidám és jó vadászkutya. A brit főurak mindegyike tartott ebből a fajtából, legtöbbször nyúlvadászatokkor vették igénybe segítségüket.

4. Golden retriever:Ezt az intelligens kutyafajtát Lord Tweedmouth alakította ki, aki egy jó retrievert szeretett volna, amely könnyen alkalmazkodik a skóciai környezethez. Így keresztezte a "sárga retrievert” a "tweed water spaniel” fajtával, amely mára már kihalt. A mostani fajta kiváló kutyának bizonyult kisgyerek mellé, a legtöbb vakvezető kutyát is ez a fajta teszi ki.

3. Yorkshire Terrier:A Yorkie a játék-kutya kategóriába tartozik, amely magába foglalja még a chihuahuat is. A fajta 1,8 és 3,2 kg között mozog, és mivel nagyon kicsi régebben egérfogásra használták. Akár egy női táskába is belefér.

2. Német juhász:A Német juhász igazi megtestesítője Rex felügyelő, innen is lett olyan népszerű, kiváló őrzőkutya. A német juhász Németországból származik.

1. Labrador:A Newfoundlansből származó fajta a halászok kedvenc kutyája volt, segített a halfogásban és a hálók húzásában. A retriever tulajdonságokat azután kapta, hogy keresztezték a setterrel, spániellel és más retrieverekkel.

Honlap-menü
Belépés
Keresés
Naptár
«  Október 2019  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Körkérdésünk
Van kutyád?
Összes válasz: 7
Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0